Dieta a nowotwory

Koło biologiczno- chemiczne uczestniczyło w sesji wykładów poświęconych korelacji pomiędzy dietą a procesem rozwoju nowotworów. Tematyka wykładów poruszała bardzo aktualne tematy z których najważniejsze to wpływ rodzaju spożywanego mięsa na zdrowie człowieka, jak przedstawiono na wykładach najzdrowszym mięsem jest mięso królicze i mięso drobiowe, zaś najmniej zdrowym wieprzowina i wołowina. Istotnym problemem w procesach tworzenia nowotworów jest nadwaga oraz otyłość zawłaszcza brzuszna (tzw. typ jabłko ). Ryzyko chorób zwiększa się jeżeli obwód tali u kobiet jest większy niż 88 cm zaś u mężczyzn 102 cm. Należy również pamiętać o aktywności fizycznej, która jest niezbędna w profilaktyce nie tylko chorób nowotworowych ale także innych chorób. Na uwagę zasługuje też fakt, że u palaczy ryzyko nowotworów wzrasta o 30%. Podczas sesji można było zapoznać się z ofertą „ekologicznych” kosmetyków i zdrowej żywności.